Korsetter

Korsetter

Korsett, kommer fra det franske corset, som igjen med opprinnelse i det latinske ordet corpus som betyr ’kropp’. Korsetten har til hovedmål å modellere figuren og der igjennom få en opplevelse av å sitte vel. I eldre tid bestod korsettet av snøring og lær med jernskinner, senere av tøy med fjær av metall eller hvalbein. Enkelte kaller også plagg av elastiskt tøy, med eller uten snøring for korsett.

Hva er plastkorsetter og body-jackets?

Body-jacketene blir individuelt tilpasset i stiv plast etter en gipsavstøpning. Bob-korsettet er laget i en mykere plasttype og tilpasses etter omkretsmål.

Plastkorsett

Når brukes harde plastkorsetter?

Harde plastkorsetter brukes ofte i forbindelse med en ryggoperasjon, enten i forkant for å få en indikasjon på om en operasjon vil hjelpe, eller etter en operasjon. Harde plastkorsetter brukes også ofte i forbindelse bruddskader i ryggen.

Hva er et spilekorsett?

Et spilekorsett er et korsett som vi syr og tilpasser individuelt. Det lages av solide bomullsstoffer og har spiler i ryggen. Vi velger materialer utfra hvilke behov som foreligger.  Feks syr vi  inn stykker med elastikk for å oppnå større bevegelse, og vi kan benytte plater istedenfor eller i tillegg til spiler. Lukningen kan være med snøring , borrelås eller spenner.

 

Når brukes spilekorsetter?

Et spilekorsett brukes ved forskjellige typer rygglidelser som spinal stenose, skiveprolaps, osteoporose, etter operasjoner, ved ryggmargsskade osv

 

Hvordan brukes korsettet?

Det er rekvirerende lege som bestemmer hvordan korsettet skal brukes, hvor mye og når du kan ta det av i løpet av dagen, og om du kan sitte med det. Vanligvis tillates at korsettet tas av 1 time til luft og vask i løpet av døgnet, og at en kan bøye ca. 30 grader i hoften med korsettet på.

Man skal alltid bruke en bomullstrøye under korsettet slik at en skåner huden og det ikke blir så klamt. Denne bør være ganske stram slik at den ikke legger seg i folder under korsettet og gir gnagsår. Ortopediingeniøren kan skaffe bomulls- trikot til dette bruket.

Hvis en får røde merker av korsettet når en begynner å bruke det, er det viktig å ta kontakt med sin ortopediingeniør så snart som mulig for å få dette justert. Til å begynne med kan trykket mot magen føles ubehagelig, særlig når en spiser. Det er derfor lurt å spise små porsjoner og heller flere ganger om dagen.

Hvis korsettet blir for stort slik at det ikke er mer å stramme inn på, må du ta kontakt med din ortopediingeniør slik at åpningen kan justeres.

 

Vedlikehold

Korsettet kan vaskes i mildt, lunkent såpevann. Dette bør gjøres daglig. Trøyen bør også skiftes daglig.

 

Hvem rekvirerer korsettet?

 

Korsettet rekvireres av en en lege som er spesialist i ortopedi (ortoped), revmatologi (revmatolog), nevrologi (nevrolog) eller fysikalsk medisin (fysikalskmedisiner) eller av en annen lege med rekvisisjonsrett godkjent av Helsedirektoratet. Legeuttalelsen kan gjelde for inntil fem år.